Paikka auki -työn siivittämänä kohti uusia unelmia

Tarinat | 17.9.2024

Marian elämä muuttui yllättäen raskauden loppumetreillä. Monien haasteiden jälkeen hän pääsi Paikka auki -työhön. Sitä Maria kuvaa lottovoitoksi.

 

Työ oli koko elämä

Olen ollut koko elämäni hyvin työorientoitunut. En ole oikeastaan koskaan piitannut niin sanotuista vapaa-ajan harrastuksista, joten aiemmin buukkasin kalenterini aina aivan täyteen töitä vuodesta toiseen. Työskentelin HR-tehtävissä, turvallisuusalalla sekä tietyömailla lähes kaiken valveillaoloaikani tallin pyörittämisen ohessa.

En muista koskaan oikeastaan kieltäytyneeni mistään työstä. Jos kalenteriini oli jäänyt jokin vahinkovapaa, lupauduin töihin aina pyydettäessä. Saatoin lähteä paistamaan ihmisille makkaroita, myymään lippuja tapahtumiin tai vaikka siivoamaan rakennustyömaille.

Työelämästä tyhjän päälle

Lokakuussa 2015 elämäni meni yllättäen aika lailla uusiksi. Kesken työpäivän selkääni tuli kova kipu, ja sen seurauksena kohonneiden verenpaineiden takia suunnistin synnärille. Olin siis viimeisilläni raskaana. Se reissu ei mennyt aivan tuuttiin, vaan tällä reissulla selästäni hajosi välilevy ja pala siitä singahti selkäydinkanavaan. Entinen elämä oli sen myötä aika lailla taputeltu.

Äitiysloman jälkeen alkoi pitkä sairauslomakierre, joka jatkuu edelleen. Olen sairauslomalla toistaiseksi. En kuitenkaan ole eläkevakuutusyhtiön mielestä oikeutettu täyteen työkyvyttömyyseläkkeeseen, enkä Kelan mielestä sairauspäivärahaan.

Kuitenkin samaan aikaan Kela ja eläkevakuutusyhtiö ovat sitä mieltä, että minua ei kannata kuntouttaa työelämään, koska en tule koskaan palaamaan avoimille työmarkkinoille.  Sama ongelma tuli vastaan aluksi pyrkiessäni palkkatuella töihin.

Työttömyyskorvaukseen en ole oikeutettu, sillä osa-aikaeläkkeeni on ”niin suuri”.  Olen myös toimeentulotuen ulkopuolella omistusasunnon vuoksi.

Kokemusasiantuntijuus vei takaisin työelämään

Kesällä 2021 osallistuin yllättäen Erilaisten oppijoiden liiton kokemusasiantuntijakoulutukseen. Yllättäen sen vuoksi, etten edes muistanut hakeneeni kyseiseen koulutukseen. Kurssille pääsyyn vaadittiin se, että on kokenut itse olevansa erilainen oppija. Minulla on lukivaikeus lukemisessa, mikä on heijastanut omaan oppimiseen koko elämän ajan.

Kurssin aikana heräsi kiinnostus järjestötyötä kohtaan ja koin, että tässä olisi ehkä se ”rako”, johon minulla voisi olla annettavaa! Erilaisten oppijoiden liitto oli myös valovuosia edellä etäyhteyksien hyödyntämisessä verrattuna moneen muuhun työpaikkaan.

Kesän lopulla kerroin naapurilleni, että aion mennä tuonne myös töihin, mutta Erilaisten oppijoiden liitto ei vielä tätä asiaa tiedä. Tästä alkoikin intensiivinen ja osin aika tuskastuttava polkuni kohti työllistymistä. Lokakuussa 2021 tein ensimmäiset puhujakeikkani erilaisen oppimisen kokemusasiantuntijan roolissa, ja se vahvisti tunnetta, että haluan päästä vaikuttamaan osaltani . Erilaisten oppijoiden liitto, on kansalaisjärjestö, joka tekee töitä sen eteen, että kaikilla henkilöillä olisi riittävä oppimisen tuki niin koulussa, työelämässä kuin yhteiskunnallisessa osallisuudessa.

Jäykkä byrokratia työllistymisen hidasteena

Aluksi selvittelin työmahdollisuuksiani, ja minulle tarjottiin TE-toimiston harjoittelua vaihtoehdoksi. Siitä olisin saanut 9 euroa kulukorvausta päivässä. En mitään muuta, koska en saanut edes työttömyyspäivärahaa. Päätin silti aloittaa harjoittelun, koska tosissani halusin tänne töihin.

Työharjoittelu alkoi, ja googlailin itse lisää työharjoittelupykäliä netistä. Ilmeni, että jos henkilö ei saa työttömyyspäivärahaa, hänelle ei makseta myöskään 9 euron kulukorvausta työpäivästä. Harjoittelu keskeytettiin.

Jatkoin googlailua ja löysin netistä tiedon, että jos työharjoittelu ei oikeuta mihinkään kulukorvaukseen, ELY-keskus kustantaa tämän armollisen 9 euron kulukorvauksen. Tämä oli siis ainoa korvaus, jota työstäni sain. Harjoitteluni kesti puoli vuotta, kesäkuun 2022 loppuun asti.

Kohti Paikka auki -työtä

Tässä vaiheessa tiesin jo, että Erilaisten oppijoiden liitto oli hakenut työllistämiseeni Paikka auki -työn avustusta vuodelle 2023, ja oletus oli, että tällä kertaa tukeen voisi olla hyvinkin mahdollisuus. Alkoi taas urakka sitä selvitellen, miten voisin pysyä työssä puolen vuoden väliajan, ennen kuin mahdollinen Paikka auki -työ alkaisi.

Olin aika ponnekkaasti sitä mieltä, että nyt pitäisi löytää 100 prosentin palkkatuki TE-toimiston kautta työllistymisen tueksi, koska hyvin todennäköisesti minulla olisi tammikuussa 2023 työpaikka. Aiemmin TE-toimisto nimittäin kertoi, etten voisi saada sen kautta palkkatukea. En voi koskaan työllistyä mihinkään työtehtävään palkkatukijakson jälkeen. Nyt palkkatuki kuitenkin myönnettiin heinäkuusta joulukuuhun vuonna 2022 ja työskentelin puoli vuotta vertaistoiminnan koordinaattorina Erilaisten oppijoiden liitossa. Työtehtävänäni oli mm. selvittää erilaisen oppimisen vertaistuen tarvetta Suomessa.

Paikka auki -työn avulla monipuolista työkokemusta

Tammikuussa 2023 työsuhteeni vaihtui TE-toimiston palkkatukityöstä Paikka auki -työsuhteeksi. Toimenkuvani muuttui samalla ja aloitin työt hallinnon ja viestinnän assistenttina. Paikka auki -tuen saaminen oli tavallaan kuin lottovoitto, koska sen turvin olen päässyt tekemään erilaisia töitä ja saanut huimasti lisänäyttöä omaan CV:heni, verkostoitunut valtavasti sekä saanut myös muita työkeikkamahdollisuuksia.

Assarin työtehtäviini kuului muun muassa erilaisten juttusarjojen kirjoittaminen, kuten #eläinoppimisentukena ja #minunrytmini. Emännöin myös koulutuksia sekä erilaisten oppijoiden vertaistukiryhmiä. Osallistuin kokemusasiantuntijan roolissa erilaisiin haastatteluihin, esimerkiksi Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen Jokaisen osaaminen näkyviin – julkaisussa. Olin myös vanhemman roolissa Erilaisten oppijoiden liiton Vanhempaininfo-webinaarissa, jonka teemana oli Herättääkö digi tunteita?

Kävin myös pyörähtämässä Nuori2024-messuilla Tampereella Erilaisten oppijoiden liiton ständillä esittelemässä liiton toimintaa. Loppuvuoden ajan on työpöydälläni työn alla yksi valtavan hieno projekti, joka toteutuessaan toivottavasti helpottaa oppimisvaikeuksia kokevien elämää. Siitä kuulemme toivottavasti viimeistään ensi vuonna lisää!

Maaliskuussa 2024, noin 5 minuutin harkinta-ajalla, hyppäsin kokemustoiminnan kehittäjän saappaisiin, ja nyt tehtävänäni on kehittää erilaisen oppimisen kokemustoimintaa koko maassa.

Työn räätälöintiä omaan arkeen sopivammaksi

Olen voinut jaksottaa työpäiviä ja viikkoja melko pitkälti oman rytmini mukaan. Tehokkaimmillani olen öisin. Toki se, että työssäni kohtaan muita ihmisiä, haastaa omaa luonnollista työrytmiäni ajoittain melkoisesti.

Etätyö ja mahdollisimman joustavat työajat kuitenkin mahdollistavat sen, että pystyn suoriutumaan osa-aikatyöstä kohtuullisen kunnialla. Lisäksi saan tehdä työni melko pitkälti itsenäisesti. Se on myös itselleni voimavara, koska silloin muut ihmiset eivät kuormita läsnäolollaan.

Toivon, että Paikka auki -työsuhteen tuella pääsen tavoittelemaan omia unelmiani myös tulevaisuudessa. Unelmanani olisi työskennellä muun muassa työturvallisuuden, kognitiivisen ergonomian sekä eläinavusteisuuden kehittämisen hyväksi, etenkin kaikenlaisen oppimisen ja osallisuuden näkökulmasta.

Maria Tuomialho
Kokemustoiminnan kehittäjä
Erilaisten oppijoiden liitto