Osatyökyky

Osatyökykyiset ovat nuorten ohella ohjelman toinen kohderyhmä. Olisitko valmis palkkaamaan osatyökykyisen työntekijän? Tiedätkö, mitä osatyökykyisyys tarkoittaa? Millaista hyötyä järjestölle on osatyökykyisestä työntekijästä? 

Mitä tarkoittaa osatyökyky?

Paikka auki -ohjelmassa käytetään OTE-kärkihankkeen määritelmää osatyökykyisyydestä.

 

Osatyökykyisyyden määritelmä OTE-kärkihankkeen mukaan:

“Osatyökykyinen on henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään. Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön ja työn vaatimuksiin. Osatyökykyisyyttä on monenlaista – osatyökykyisiä voivat olla esimerkiksi vammaiset, pitkäaikaissairaat, vakavasta sairaudesta toipuvat, elämänkriisin kokeneet. Osatyökykyisiä voivat olla myös pitkäaikaistyöttömät, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden takia. Työkyky voi vaihdella elämän eri vaiheissa. Osatyökykyisyys voi olla myös tilapäistä.” (Lähde: THL)

Paikka auki -hahmoja vierekkäin katon alla seisomassa.

Palkkaa osatyökykyinen! -animaation on tehnyt Paula Pieniniemi / Osuuskunta Osumasta. Animaatio muistuttaa, että osatyökykyisyys on moninainen kokonaisuus, eivätkä työkyvyn rajoitukset aina näy ulospäin. Monimuotoisuus työpaikalla on hyvä asia ja se voi lisätä järjestön houkuttelevuutta työpaikkana.

Osatyökykyisenä järjestössä

Dystoniaa sairastava Suvi Halinen pääsi takaisin työelämään Paikka auki -avustusohjelman kautta. Kansalaistoiminnankeskus Mataran aulapalveluissa työskentelevä Suvi on kiitollinen siitä, miten Matarassa on joustettu ja räätälöity työtehtäviä hänen jaksamisensa mukaan.

Suvin sanoin “sitä sairautta ei enää niin huomaa!” Katso video!

Osatyökykyisen työllistäminen

Mitä tulee ottaa huomioon, kun työllistää osatyökyisen? Monimuotoisesta rekrytoinnista löydät erittäin hyvää tietoa esimerkiksi Vatesin julkaisuista sekä Iisisti töihin -oppaasta.

Tukea TE-palveluista

Tiesitkö, että osatyökykyisen palkkaamiseen voi hakea tukea TE-palveluista? Tutustu työolosuhteiden järjestelytukeen!