Hae nyt Paikka auki -avustusta! 

Ajankohtaista | 29.4.2024

Paikka auki -avustusta vuodelle 2025 voi nyt hakea Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) verkkoasioinnissa 31. toukokuuta 2024 saakka. Hae siis avustusta, jolla mahdollistat työn vaikeasti työllistyvälle nuorelle tai osatyökykyiselle! Paikka auki -ohjelmalla on merkitystä työllistyvän ihmisen hyvinvoinnille, avustuksen saavalle järjestölle ja näin myös niille ihmisille, keitä järjestötyö tärkeydessään koskettaa.  

Paikka auki -avustusta voivat hakea STEAn avustuskelpoisuuden täyttävät järjestöt. Avustuksen hakuun liittyvissä asioissa voit olla matalalla kynnyksellä yhteydessä Paikka auki –koordinaatiotiimiin.

Koordinaatiotiimi ja STEA järjestivät viime viikon perjantaina verkkotreffit koskien avustuksen hakemista. Verkkotreffien tallenne on katsottavissa  verkkosivuillamme sekä Youtubessa.

Avustusmäärä laskee  

Paikka auki -ohjelmaan on alustavan arvion mukaan mahdollista esittää 3–4 miljoonaa euroa vuodelle 2025.  Kuluvalle vuodelle 2024 Paikka auki -avustusta esitettiin ennätykselliset 13,6 miljoonaa euroa. Ohjelman aiempina vuosina avustusmäärä on ollut keskimäärin 7 miljoonaa euroa vuosittain. Avustusmäärän laskusta kertoi STEAn erityisasiantuntija Sini Seemer verkkotreffeillä viime viikon perjantaina 26.4..  

Seemerin mukaan Paikka auki -avustusta voidaan myöntää vuodelle 2025  huomattavasti pienemmälle määrälle järjestöjä kuin aiemmin.  

Hakemuksen sisällöllä suuri merkitys 

Sini Seemerin mukaan nyt on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota hakemuksen sisältöön. Avustusharkinnassa tullaan painottamaan kohderyhmän tuntemista, vaikeasti työllistyvien henkilöiden ja erityisesti osatyökykyisten osuutta sekä mentoroinnin roolia. Lisäksi osana avustusharkintaa tarkastellaan alueellisia työllisyystilanteita. Avustuksia pyritään kohdentamaan erityisesti alueille, joilla työttömyysluvut ovat korkeimpia. 

Tiukentuvassa taloustilanteessa on lisäksi keskeistä miettiä, onko järjestöllä riittävästi resursseja Paikka auki -työnantajana toimimiseen ja Paikka auki -työntekijän mentorointiin. Paikka auki -avustuksella ei ole mahdollista paikata mahdollisia rahoitusvajeita järjestöissä.