Mukaan työelämään Paikka auki -ohjelman kautta

Tarinat | 30.10.2023

Olen Duong Nguyen, mutta voitte kutsua minua nimellä Jennie. Muutin Suomeen Vietnamista yli kuusi vuotta sitten. Tällä hetkellä työskentelen järjestötyöntekijänä Jade yhteisö ry:ssä Paikka auki -ohjelman kautta. JADE-toimintakeskus on ikääntyvien vieraskielisten kohtaamispaikka ja moninaisen vanhustyön osaamiskeskus Helsingissä. Toteutamme vertaisryhmätoimintaa, ohjaus- ja neuvontatyötä sekä ikääntyville suunnattuja harrasteryhmiä yli 50-vuotiaille Suomeen muuttaneille.

Työtehtäviini kuuluu ryhmien ohjaus pääkaupunkiseudulla ja sisältöjen suunnittelu, ikääntyvien henkilökohtainen neuvonta, järjestön viestintätehtävät sekä muut järjestön vaihtelevat työt painottuen asiakastyöhön.

Parasta työssäni on nähdä työssä kohtaamieni vanhusten iloiset kasvot ja työskennellä upeiden, ammattitaitoisten ja kannustavien työkaverien kanssa.

Maahanmuuttajana suomalaisessa työelämässä

Olen kokenut sairaanhoitaja ja viimeisin työni oli työterveyspäällikkönä Intelin tehtaalla Vietnamissa. On ollut kuitenkin vaikeaa löytää vastaavaa työtä Suomessa ulkomaalaisena. Lisäksi sairaanhoitajan todistusten laillistaminen on monimutkaista ja aikaa vievää. Siksi päätin vaihtaa urani sosiaalialalle, koska haluan auttaa ja tukea ihmisiä parempaan elämään. Opiskelen nyt Metropolia AMK:ssa sosionomiksi ja olen myös muualla töissä muutaman tunnin viikossa vertaisryhmien ohjaajana.

Rehellisesti sanottuna prosessi ei ole ollut minulle helppo. Vaikka läpäisin YKI:n (yleiset kielitutkinnot) kielikokeen ja sain kansalaisuuden, suomen kielen käyttö työpaikalla on aivan eri juttu. Samoin tuhansilla tuntemillani ulkomaalaisilla, jotka asuvat Suomessa, on samanlaisia haasteita taitojen ja kokemuksen sovittamisessa työpaikkoihin. Tämä on yksi syy, miksi moni tuntee syrjäytyneessä ja ei ole integroitunut uuteen yhteiskuntaan. Olen myös hakenut lukuisiin työpaikkoihin, kuten niin monet maahanmuuttajat, saamatta kuitenkaan työpaikkaa.

Paikka auki -työ tuo arkeen turvaa ja luottamusta tulevaan

Opiskelen edelleen ja olen kahden alle kouluikäisen lapsen äiti, joten ajanhallinta on melko haastavaa. Vaikka aikatauluni on erittäin tiukka, olen onnellinen, koska osallistun aktiivisesti yhteiskuntaan ja ihmiset arvostavat minua. Voisin sanoa, että tämä työ tasapainottaa elämääni ja tunnen itseni nyt integroituneemmaksi. Rakastan työtäni, sillä voin käyttää aiempia taitojani ja tietojani ihmisten auttamiseksi. Työympäristöni tuntuu kodilta ja me kohtelemme toisiamme kuin perheenjäseniä.

Paikka auki -työ on minulle loistava tilaisuus työskennellä suomalaisessa työympäristössä, jossa opin työkulttuuria ja kehitän suomen kielen taitojani. Se antaa minulle luottamusta tuleviin työmahdollisuuksiin, varsinkin kun olen täällä saanut paljon arvokkaita verkostoja. Ilman mahdollisuutta harjoitella suomen kieltä todellisessa ympäristössä, kuten nyt tässä työpaikassa, ei useinkaan ole mahdollista oppia riittävästi suomea. Monet maahanmuuttajat käyvät kyllä suomen kielen kursseilla, mutta nyt saamani tilaisuus tässä työpaikassa on jotain, mitä tuhannet maahanmuuttajat todella tarvitsisivat.