Paikka auki -työ mahdollisti oman polun löytämisen

Tarinat | 2.10.2023

Miia kokeili monta eri alaa löytämättä itselleen sopivaa. Monenlaiset vaihtelut työn kanssa johtivat työuupumukseen, joka vei hänet kahdeksi vuodeksi sairauslomalle. Työuupumus toi mukanaan kuitenkin myös jotain hyvää. Tarkkanäköisen sairaanhoitajan ansiosta Miialla diagnosoitiin ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö, johon hän sai lääkkeet. Diagnoosi on auttanut Miiaa ymmärtämään itseään ja ratkaisujaan paremmin. 

– Se kertoo paljon aikaisemmista vaihteluista ja työnkeskeytyksistä ja muista, hän pohtii.

Sairauslomalla Miia meni kuntoutusselvitykseen ja pääsi sitä kautta ammatilliseen kuntoutukseen, jonka aikana hän aloitti työkokeilun. Työkokeilussa esihenkilö oli osannut kertoa Paikka auki -avustusohjelmasta. Kuntoutuksen ohjaaja ei tiennyt ohjelmasta, minkä vuoksi ajatus hakea Paikka auki -työtä ei saanut tukea vaan häntä muistuteltiin, että ottamalla työn vastaan, kuntoutus päättyisi. Miia joutui taistelemaan itsensä kanssa paljon siitä, että ottaisi paikan vastaan, eikä kuuntelisi muiden mielipiteitä. Työkokeilun esihenkilö kannusti Miiaa hakemaan Paikka auki -työhön. 

– Työkokeilun esihenkilö kysyi, mitä mieltä minä itse olen. Pitää kuunnella itseään, hän muistuttaa. 

Kuntoutus keskeytettiin ja Miia aloitti Paikka auki -työntekijänä Mielenvireys ry:n kohtaamistyöntekijänä. 

Järjestöissä jokainen saa olla oma itsensä 

Mielenvireys ry on Oulun alueella toimiva mielenterveysyhdistys, joka tarjoaa monipuolista ryhmä- ja koulutustoimintaa. Osana työtehtäviään Miia tekee ryhmänohjausta. Toimistolla järjestetään myös kahvilatoimintaa, jossa hän huolehtii kahvinkeitosta ja leipoo mitä herkullisemman näköisiä leivoksia. Kahvila on kohtaamispaikka, missä tapaa ihmisiä. Työnkuva on räätälöity juuri Miialle sopivaksi. 

ADHD:stään Miia on kertonut avoimesti Paikka auki -työssään. Hän sanoo, että tieto on otettu tosi hyvin vastaan.  

– Ennen ajattelin, että en kehtaa kertoa, mutta nykyään ajattelen, että mitä väliä. ADHD on osa minua ja jokainen on kumminkin yksilö. Jokainen täällä on samalla viivalla eli kaikki ovat tasa-arvoisia keskenään, hän iloitsee. 

ADHD:sta löytyy Miian mukaan paljon hyviä puolia, mitä hän ei aikaisemmin ole osannut ajatella. Hän kykenee näkemään siinä paljon positiivista ja kokee esimerkiksi olevansa sen ansiosta idearikas ja positiivinen ihmisenä. 

Mielenvireys ry:llä otetaan porukka mukaan ja kaikki hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Miian mukaan työilmapiiri on erilainen, positiivisempi, kuin mitä hän on monessa aikaisemmassa työssään kohdannut. 

Ohjausalasta oma tulevaisuus 

Kivalta tuntuva työpaikka on mahdollistanut Miialle monta asiaa. Paikka auki -työ on antanut hänelle vuodeksi vakaan perustan ja aikaa ajatella omaa tulevaisuuttaan, kuten työelämässä etenemistä tai opiskelemaan lähtöä. Hänellä on tunne, että pitäisi saada jokin ammatti ja työyhteisö on kannustanut ja tsempannut häntä kovasti opintoja kohti. Hän on saanut myös tutustua entuudestaan tuntemattomaan järjestötoimintaan ja on osallistunut Paikka auki -treffeihin, joissa on ollut mahdollista tavata muita Paikka auki -työntekijöitä. 

– Hirveästi on tullut ajatuksia, mihin lähtisi opiskelemaan. Vartijan tutkinto on edellinen tutkinto. Vähän pakko löytää jokin ammatti, Miia miettii. 

Hänellä ei ole tällä hetkellä ohjaajan koulutusta, mutta työstään inspiroituneena hänellä on tarkoitus lähteä opiskelemaan ohjausalan ammattitutkintoa. 

– Paikka auki -työn aikana on varmistunut, että haluan opiskella ohjaajan ammattiin. Sitä voi opiskella Oulussa, hän toteaa tyytyväisenä.