Usko omaan osaamiseen kasvaa hyvässä työyhteisössä

Tarinat | 16.5.2024

”Tulisitko meille töihin?”

Tästä alkukeväänä 2022 kuulemastani kysymyksestä on kirjoitushetkellä kulunut jo pari vuotta. Tuolloin pitkään kestäneen työnhakuni jälkeen en saattanut uskoa, että työhaastattelun jälkeen valinta oli osunut minuun. Tuo päivä ja nykyisen esihenkilöni soittama puhelu oli muutos, jota olin elämääni pitkään kaivannut. Enpä tuolloin olisi uskonut, millainen matka edessäni olisikaan!

Olen Sara Korppila, Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:n viestintävastaava ja entinen Paikka auki -työntekijä. Tällä blogipostauksella jaan palan omasta Paikka auki -tarinastani ja kokemuksestani, mitä Paikka auki -polku on tuonut minulle niin työntekijänä kuin ihmisenä.

Merkityksellinen työ hellii mielenterveyttä

Jos pitäisi niputtaa yhteen kaikki se, mitä Paikka auki -ohjelma ja järjestötyön kiemuroihin tutustuminen ovat minulle tuoneet, olisi lista jokseenkin seuraavanlainen: vahvistunutta uskoa omaan itseeni ja kykyihini. Luottamusta omaan osaamiseeni ja taitooni oppia uutta, toivoa valoisammasta tulevaisuudesta ja jatkosta työelämässä.

Ennen JOSEa olin tottunut siihen, että työ tuntuu usein hiukan pahalta eikä työpaikalla voi viihtyä aidosti omana itsenään. Ainakaan kaltaiseni herkkä tyyppi, jonka on vaikea uskoa olevansa tarpeeksi ja kärsii tasaisesti huijarisyndroomasta. JOSElla huomasin kuitenkin nopeasti, että työssä sekä työkaverien kanssa viihtyminen on myös mahdollista. Säännöllinen työ ja aito merkityksellisyyden tunne työpaikalla ovat tuoneet valtavasti henkistä mielihyvää ja voidelleet mielenterveyttäni työttömyyden jälkeen.

Olen ollut koko ikäni kova esiintymis- ja muidenkin tilanteiden jännittäjä, ja työsuhteen alussa jännitys kohosi joskus melkoisiin lukemiin. Omaksunko uuden ja valtavan tietomäärän tarpeeksi hyvin? Onnistunko asiakaspalvelussa? Onko minusta tähän kaikkeen? Mitä jos jännitys näkyy?

Vieläkin jotkut työjutut- tai tilanteet jännittävät enemmän kuin toiset, mutta tästä huolimatta tässä sitä edelleen ollaan yhtenä kappaleena. Vaikka tulen vääntämään jännittämisen kanssa kättä koko loppuelämäni, on jännittäjänkin mahdollista onnistua, edetä ja vetää jopa omia työpajoja. Siksi haluan sanoa muille jännittäjille tämän: jos ajattelet, että jännittäminen estää sinua tekemästä asioita tai onnistumasta, usko minua: ei se lopulta estä. Töitä se vaatii, mutta mahdotonta se ei ole.

Työyhteisön ja mentoroinnin merkitys

JOSElla olen voittanut itseni useaan kertaan ja saanut sitä kautta vahvistusta omaan osaamiseeni sekä olemiseeni. Pieni työyhteisö on ollut mitä parhain paikka kasvaa ja kehittyä työntekijänä, mutta myös vahvistaa omaa henkistä hyvinvointia. En pelkää sanoa ääneen, kuinka useamman vuoden työttömyys ja tulokseton työnhaku pikkuhiljaa murensivat ammatillista itsetuntoani. Paikka auki -ohjelman ja JOSEn kautta olen saanut kasata rauhassa itseäni uudelleen, minuun on uskottu ja vastuuta on annettu pikkuhiljaa enemmän. Työyhteisön ja mentoroinnin tuki on tuottanut tulosta, sillä uskoa omaan tekemiseen on koko ajan enemmän.

Paikka auki -ohjelmaan kuuluva mentorointi oli itselleni todella tärkeä osa paitsi työsuhteen alussa ja työhön tutustumisessa, myös myöhemmin. Oli palkitsevaa, kun mentorointi alkoi lopulta muistuttaa enemmän kahden tasavertaisen työntekijän keskusteluja ja palavereja. Tämä vahvisti kokemustani siitä, että olen aidosti osa työyhteisöä, ajatuksillani ja kokemuksillani on merkitystä.

Toivonkin, että jokainen Paikka auki -työntekijä saisi ansaitsemaansa säännöllistä mentorointia. Sen tuoma tietotaito on kullanarvoista, auttaa hitsautumaan työyhteisöön ja mahdollistaa asioiden opettelun rauhassa ja omien resurssien mukaan.

Paikka auki -polku, elämänmuutos

Voisin kirjoittaa tästä blogitekstistä helposti kilometrin pituisen, mutta merkkimäärä on jo koetella. En voi tarpeeksi painottaa, miten tärkeänä Paikka auki -ohjelmaa pidän (työ)kokemuksen saamisen ja jatkopoluille pääseminen kannalta. En aidosti tiedä, missä olisin tänä päivänä, ellen olisi päättänyt hakea alun perin reilu vuoden pituista järjestöassistentin paikkaa.

Kuulostaa ehkä huikentelevaiselta, mutta elämäni on muuttunut lukemattomilla tavoilla Paikka auki -ohjelman ja sen kautta työllistymisen ansiosta. Siksi se voi muuttaa kenen tahansa muunkin elämän, vaikkei sitä vielä itse uskoisikaan. Sanonkin: uskalla hakea, uskalla kokeilla uutta, uskalla mokata ja uskalla nousta uudelleen. Siitä voi seurata vaikka mitä hyvää.

Sara Korppila

Viestintävastaava (entinen Paikka auki -työntekijä)
Joensuun seudun erilaiset oppijat ry