Vamman tai sairauden ei tarvitse tarkoittaa työkyvyttömyyttä tai osatyökykyisyyttä

Tarinat | 19.3.2025

Yhteiskunnassamme on valtava potentiaali ihmisissä, joilla voi olla erilaisia vammoja tai sairauksia ja halu työskennellä. Miksi jättäisimme tämän potentiaalin käyttämättä?

Usein on kyse vain ennakkoluuloista tai siitä tuntevatko työnantajat mahdollisuuksia esimerkiksi kohtuullisiin mukautuksiin tai työn järjestelyihin. Mietitään, tuleeko työnantajalle kustannuksia, miten työyhteisö suhtautuu?

Sen sijaan, että työyhteisön moninaisuus aiheuttaisi ongelmia, se voikin tuoda mahdollisuuksia. Olen joskus palkkatukihakemuksia täyttäessäni miettinyt, miksi hakemuksessa kysytään, miten työntekijän vamma tai sairaus alentaa työkykyä. Voisiko ajatuksen kääntääkin niin, että pohdittaisiin, mitä kaikkea työntekijä kykenee tekemään vammasta tai sairaudesta huolimatta? Parhaiden yhteisten toimintatapojen hakeminen vaatii joskus aikaa, joustamista ja ennen kaikkea oikeaa asennoitumista. Mutta kun nämä asiat toteutuvat, työntekijä voi hyvin, työ sujuu ja työyhteisö kukoistaa.

Lähtökohtaisestihan kaikki työyhteisöt ovat monimuotoisia. On erilaisia perheitä, erilaisia uskontoja, näkemyksiä ja monenlaisen toimintakyvyn omaavia ihmisiä. Työntekijä voi työssä hyvin, jos työpaikalla otetaan huomioon myös työntekijöiden henkilökohtainen elämä muuttuvine tilanteineen. Vamma tai sairaus on ihmisessä vain yksi piirre muiden joukossa. Joskus se voi tarkoittaa sitä, että tyhy-päivän ohjelma suunnitellaan siten, että siihen on mahdollista osallistua esimerkiksi pyörätuolia käyttävällä, toisessa kohtaa taas sitä, että työnantaja saa palvelukseensa mitä pätevimmän ja motivoituneimman työntekijän.

Askel ja työpaikka kerrallaan voimme muuttaa työelämää avoimemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

Rohkaisen kaikkia työnantajia ottamaan selvää, mitä vaihtoehtoja työnantajalla on tarjota työn mukauttamiseksi silloin, kun työnhakijalla on jokin sairaus tai vamma. Askel ja työpaikka kerrallaan voimme muuttaa työelämää avoimemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Vamman tai sairauden ei tarvitse tarkoittaa työkyvyttömyyttä eikä osatyökykyisyyttäkään.

Susanna Turkkila
Toiminnanjohtaja
Keski-Suomen Näkövammaiset ry