Toipuminen muuttaa ihmistä

Ajankohtaista | 13.11.2024

”Haluan elää yhteiskunnassa, jossa voin laittaa CV:hen olleeni laitoshoidossa”, toteaa Mielen ry:n vertaisohjaaja, koordinaattori Niklas Hallikainen.

Mielen ry:n vertaisohjaaja ja koordinaattori Niklas Hallikainen pohti Järjestö- ja Paikka auki -treffeillä, ettei yhdy ajatukseen ihmisen muuttumattomuudesta. Ihminen oppii ja kehittyy koko ajan. Sitä voi olla hieman toinen jo huomenna. Ihminen muuttuu myös toipuessaan elämänkriisistä.

”Ihminen ei ole koskaan valmis. Mä voin olla loputtomasti olla parempi, kun kehitän itseäni”, hän sanoo.

Järjestötreffien 29.10. ja Paikka auki -treffien 12.11. aiheena oli Toipumisorientaatio – toiveikas näkökulma elämän haasteisiin. Hallikaisen lisäkseen aiheesta oli kertomassa Mielen ry:n kehittämispäällikkö Suvi Nousiainen. Kumpikin tilaisuus keräsi yli 40 osallistujaa.

”Haluan elää yhteiskunnassa, jossa voin laittaa CV:hen olleeni laitoshoidossa”, Niklas sanoi. Hän näkee asian keskeisenä oman toipumisprosessinsa kannalta. Tuo ajanjakso on kiinteä osa hänen elämäänsä ja sitä, millainen hän on nyt.

Toipumisorientaation yksi ajatus onkin, että kaikille meistä tapahtuu asioita, joista joudumme toipumaan. Ei keskitytä diagnooseihin tai haasteisiin vaan ihmisen vahvuuksiin. Huominen on positiivisessa mielenterveydessä, voimavaroissa ja mahdollisuuksissa. Mistä ihminen saa toivoa? Mikä auttaa jaksamaan? Toipumisorientaation ajatuksen mukaan toipuminen on monivaiheinen prosessi, jonka myötä elämään löytyy uudenlainen merkitys ja tarkoitus. Nousiainen ja Hallikainen kävivät läpi myös toipumisen eri vaiheita

Millä tavoin esimerkiksi työpaikalla voidaan tukea ihmisen henkilökohtaista toipumista?

LISÄÄ AIHEESTA: Materiaali, Toipumisorientaatio -toiveikas näkökulma elämän haasteisiin. 

KOULUTUSTA: Kiinnostaako toipumisorientaatio? Toipuva mieli -kirjan toinen kirjoittaja Markus Raivio tulee kouluttamaan Paikka auki -järjestöjen yhteyshenkilöitä ja mentoreita 26.11.! Lisätiedot ja ilmoittautuminen TÄÄLLÄ.