“Älkää antako sairautenne häiritä haaveidenne toteuttamista!”
Olen Jenny Karjalainen, 26-vuotias nuori nainen Helsingistä. Olen STEA-rahoituksella Paikka auki ‑avustusohjelmassa Sininauhaliiton järjestöavustajana. Sininauhaliitto on keskusliitto, joka on heikommassa asemassa olevien ihmisten puolella. Sininauhaliitolla on noin sata jäsenyhteisöä, joiden asiakkaina on päihde- ja mielenterveysongelmista, rahapeliongelmista ja köyhyydestä kärsiviä ihmisiä.
Työni Sininauhaliitossa
Minun työni on ollut sekä etä- että lähityöskentelyä. Huolehdin pääsääntöisesti sosiaalisesta mediasta. Tuotan ja muokkaan materiaalia, kuten valokuvia ja tekstejä. Sisällöntuotanto on haasteellista, koska mietin samalla, mitä teen ja kuinka monta tuntia käytän kirjoittamiseen tai kuvien muokkaamiseen. Seuraan samalla Sininauhaliiton sivuja ja sosiaalisia medioita, kuten Instagramia ja Facebookia, koska se on osa minun työtäni. Olen tekstittänyt videoita ja muokannut videoklippejä.
Kun olen toimistolla, hoidan pääsääntöisesti postituksia, kuten julkaisuja tai kampanjoita. Saan listan postitettavista erilaisista julkaisuista ja minä huolehdin siitä, että oikeat julkaisut lähtevät oikeille henkilöille ja pakkaan ne huolellisesti, jotta asiakas saa julkaisut hyväkuntoisina. Olen hoitanut viime vuoden marraskuun aikana Anna lapselle raitis joulu -kampanjan. Pakkasin materiaalit ja postitin melkein kahteensataan osoitteeseen.
Olen saanut listan erilaisista julkaisuista ja kampanjoista, joista olen huolehtinut alusta lähtien loppuun asti. Kerään kaiken materiaalin yhteen kasaan, lajittelen materiaalit tilaajien mukaan, pakkaan, merkitsen postikuoreen merkin ja postitan eteenpäin. Isoin postitus oli Finlaysonin lahjoittamien maskien postitus, koska niitä paketteja tuli niin monta.
Postituksen aikataulutus on tärkeä asia, jotta saa tehtyä rauhassa postituksen. Aikatauluttamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska siinä voi ali- tai yliarvioida omaa tahtiaan ja sitä, ettei tee mitään virheitä postituksen aikana. Myös kannattaa varautua ottamaan lisäaikaa postitukseen, koska se voi auttaa postituksen hallinnassa.
Olen todella iloinen, että päädyin tänne töihin, koska tämä mahdollisuus auttaa minua ja tukee minun kasvuani työntekijänä. Minulla on mahdollisuus auttaa viestinnällisesti asiantuntija- ja kehittäjätehtävissä olevia työntekijöitä.
Olin hakemassa työharjoittelupaikkaa vuonna 2019 syksyllä ja minun äitini kaveri oli suositellut minulle Sininauhaliittoa. Ennen kuin menin haastattelutilanteeseen, kerroin videolle, että olen menossa haastatteluun ja puhuin siinä jännittämisestä. Kerroin haastattelutilanteessa, että minua jännittää. Suosittelen jokaista kertomaan jännityksestään, koska sen ääneen sanominen voi auttaa laukaisemaan jännittävän tilanteen ja helpottamaan omaa oloa.
Päädyin työharjoitteluun 2020 kevättalvella. Siitä syntyi hyvä harjoittelu, joka jäi mieleen. Olin ollut yhteydessä saman vuoden aikana, koska tarvitsin töitä. Menin haastatteluun, kun minua pyydettiin. Viikko myöhemmin sain tietää, että pääsen töihin Sininauhaliitolle. Olen tyytyväinen, miten asiat menivät niin hyvin ja onnekseni voin kertoa, että olen saanut opetella olemaan töissä.
Kuulovamma ja etäajan haasteista selviytyminen
Minulla on vaikea-asteinen kuulovamma, joka vaikuttaa minun jokapäiväiseen elämääni. Olen lähes koko elämäni käyttänyt kuulokojeita. Hälyisissä tilanteissa joudun kiinnittämään huomiota puhujaan ja siihen, mitä hän haluaa puhua. Hälyisissä tilanteissa saatan välillä kokea olevani hukassa, koska en saa välttämättä puheesta selvää ja puhe puuroutuu muiden äänien joukkoon.
Olen etätöissä ollessani joutunut turvautumaan kynään ja paperiin, johon kirjoitan asioita, jotka ovat työni kannalta tärkeitä. Tapaamisten ja seminaareiden aikana keskitän huomioni puhujaan ja puhujan teemaan. Jos tapaamisissa tulee paljon asiaa, en välttämättä pysy mukana. Katson tapaamisten jälkeen muistioita, jotta pysyn mukana ja voin tarvittaessa tehdä kysymyksiä, jos niitä tulisi mieleen. Huomion keskittäminen voi olla raskasta, koska se ei ole vain tiedon saantia kuuntelemalla, vaan myös tilanteen ja tunteiden arviointia.
Keskittymiseni kannalta on tärkeää, että minulla on kaikki ylhäällä paperilla tai kalenterissa, koska se auttaa minua hahmottamaan työskentelyä. Teen listaa työtehtävistä, joita aion tehdä sinä päivänä. Kirjoitan ylös työtehtäviin liittyvää, jotta saan kokonaiskuvan, mitä teen. Se on minulle kaikkein paras keino saada kiinni, jotta pysyn kaikessa mukana jollain tasolla.
Pitkien päivien aikana saatan ottaa pieniä tai isompia taukoja selviytyäkseni seuraavaan tapaamiseen. Kaiken huomion kiinnittäminen puheeseen ja puhujaan voi olla väsyttävää. Pitkien työpäivien jälkeen saatan unohtaa saman tien kaiken työn ja vaihtaa aivot vapaalle. Yksi tapa saada ajatuksia pois työasioista on ollut liikunta, ja olen huomannut, että se on auttanut pääsemään irti työtehtävistäni.
Viikkooni kuuluu suunnittelua ja katson aina, mitä voisin tehdä seuraavaksi. Jos minulla on koko päivä kokouksia tai koulutuksia, silloin en ota muita töitä käsittelyyni. Huomaan, etten aina välttämättä ehdi tehdä sitä, mitä olen suunnitellut. Opettelen sanomaan ei tai sanon, voisiko tämän tehtävän siirtää seuraavalle viikolle. Olen joutunut opettelemaan olemaan armollisempi itseäni kohtaan tämän vuoden aikana.
Olen mukana erilaisissa viestintätiimeissä, jotta saan kuvaa, mistä asioista eri tiimeissä puhutaan. Olen ollut mukana Erilainen Mingle 2021 tapahtuman järjestämisessä. Erilainen Mingle on monimuotoinen, koska siellä on ihmisiä monista järjestöistä. Se järjestetään SuomiAreenalla, Porin lavalla.
SuomiAreena on yhteiskunnallinen keskusteleva ja pohtiva tapahtuma, jossa on suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen hyvinvoinnista kiinnostuvia ihmisiä. Jokavuotinen tapahtuma järjestetään usein Porissa, Porin lavalla tai sen läheisyydessä. Tapahtumassa on päättäjiä, erilaisista järjestöistä tulleita, yritysmaailman ihmisiä ja monia muita. SuomiAreenan teemoina saattavat olla jokin ajankohtainen aihe, kuten ilmastonmuutos, vanhustenhoidon muuttaminen tai jokin poliittinen asia.
Erilaisen Minglen tämänvuotisena teemana oli lasten ja nuorten unelmat. Tapahtumassa oli neljä erilaista kokemuspuheenvuoroa ja myös musiikkia. Kokemuspuheenvuoron pitäjät puhuivat haasteistaan omien lastensa ja nuortensa kasvatuksessa. He puhuivat myös, miten tärkeää on antaa lasten ja nuorten tavoitella unelmiansa vaikeista lähtökohdista huolimatta.
Olen ollut viestinnällisesti auttamassa ja kuuntelemassa heidän toiveitaan ja ideoitaan. Olemme saaneet keskustelemalla ja pohtimalla hyvän kokonaisuuden. Opin Erilaisen Minglen tapahtuman järjestämisen aikana, että ihmisten ei tarvitse puhua koko ajan, vaan voi ottaa palasia tapaamisesta ja tekee palasista päätöksiä.
Ohjeet kuulovammaisen henkilön huomioimiseksi
- Kannattaa puhua kuulovammaisen edessä, ja ei kannata peittää omaa suuta, koska kuulovammainen saattaa lukea huulilta tai se auttaa hahmottamaan, mitä hänelle puhutaan.
- Jos haluat saada kuulovammaisen huomion, heilauta kättä tai voit tarvittaessa napauttaa lyhyesti olkapäälle.
- Kuulovammaisen huomioimiseksi kokouksissa jokainen puhuu omalla vuorollaan, koska se on jokaiselle hyödyksi, ei vain kuulovammaiselle. Kohteliaisiin tapoihin kuuluu huomioida muut.
- Haluaisin muistuttaa, että kannattaa puhua hitaammin ja selkeämmin. Normaali puheääni saattaa aivan hyvin riittää tavoittaakseen kuulovammaisen. En suosittele huutamaan.
Arjen pyöriminen kotona koronavuoden takia
Arkeni pyörii kodin ympärillä poikkeuksellisen haastavan koronavuoden takia. Kotona töiden tekemisessä parasta on se, että aikaa ei kulu matkoihin ja voin aloittaa työpäiväni koneen ääreltä. Olen koko ajan yhteyksissä muihin työntekijöihin. Näin korona-aikana olemme työskennelleet sekä Microsoftin Teamsin, Zoom-alustan ja Slackin välityksellä.
Rakastan arjen pieniä asioita, kuten kahvin juontia työpäivän aikana, koska se antaa minulle rauhaa päivääni.
Vapaa-aikaani kuuluu neulominen, liikunta, sienten kerääminen, mökkeily ja Youtube-videoiden katselu. Tykkään katsoa vlogivideoita. Katson myös peli-, musiikki-, kauneus- ja asiavideoita. Tykkään hyvin editoiduista videoista ja saan itselleni inspiraatiota videoista elämääni varten. Neulonta on ollut minulle uusi harrastus viime vuosina. Olen neulonut villasukkia ja yhden neulepuseron. Rakastan arjen pieniä asioita, kuten kahvin juontia työpäivän aikana, koska se antaa minulle rauhaa päivääni.
Pitkäaikaissairautta sairastaville ja pitkäaikaistyöttömille
Kannustaisin teitä, joilla on pitkäaikaissairaus tai pitkä työttömyysjakso takana, pyrkimään työelämään, koska teillä on oikeus tehdä töitä samalla tavalla kuin muut. Työn hakeminen voi olla yllättävän haasteellista, jos itsellä on paljon vaatimuksia tai odotuksia.
Älkää antako sairautenne häiritä haaveidenne toteuttamista. Ansaitsette kaiken hyvän yhtä lailla kuin minä. Muistakaa, että sairautenne ei määritä teitä, vaan te määritätte sen. Muistakaa, että kaikkia jännittää hypätä kaikkeen uuteen.