Vaihtoehtoinen rekrytointi löytää piilossa olevan potentiaalin

Tarinat | 12.8.2024

”Ei tässä ole mitään kerrottavaa. Tämä oli ihan tavallinen rekrytointi.” Näin kommentoi eräs työnantaja, kun pyysimme häntä kertomaan kokemuksista vaihtoehtoisen rekrytoinnin saralla. Toinen työnantaja taas totesi, ettei ota ketään perässä vedettävää, eikä edes lähde keskustelemaan työelämän ulkopuolella olevan henkilön palkkaamisesta.  Se mikä on toiselle arkipäiväistä, on toiselle outoa, uutta ja joskus jopa pelottavaa.

Useat työnantajat kokevat riittämättömyyttä rekrytoinnin suhteen. Kilpailu on kovaa. Kaikki haluavat ”sen työstä työhön siirtyvän, rautaisen ammattilaisen”. Tarvitaan rohkeita uudenlaisia tapoja tehdä rekrytointia. Nuorten Ystävät ry:n kehittämishankkeissa syntynyt vaihtoehtoinen rekrytointi on yksi keino perinteisen rekrytoinnin rinnalla rekrytoinnin työkalupakissa siinä missä anonyymirekrytointi tai rekrytointifirmojen hyödyntäminen.

Vaihtoehtoinen rekrytointi on lopun viimeksi aika yksinkertainen asia: tehdään tietoinen päätös palkata työstä työhön siirtyvän asemasta työelämän ulkopuolella ole henkilö. Tämä avaa työnantajalle mahdollisuuden löytää piilossa olevaa potentiaalia, piilotyöntekijöitä, jotka ovat odottaneet löydetyksi tulemista. Ennakkoasenteet haastavat. Saatetaan esimerkiksi ajatella, että palkkatuella työllistetyllä henkilöllä on paljon poissaoloja tai että alentunut työkyky on este kaikenlaiselle työn tekemiselle. Työnantajat puhuvat riskeistä. Miten uskallan palkata, jonkun työelämän ulkopuolelta? Entä, jos hän ei suoriudukaan työstään? Rekrytointia työssäni tehneenä kuitenkin tiedän, että rekrytointi on aina riski. Työ, tekijä ja työnantaja eivät välttämättä käytännössä kohtaa. Ei edes silloin, vaikka palkattava olisi työstä työhön siirtyvä.

Vaihtoehtoisessa rekrytoinnissa riskejä voidaan tehokkaasti minimoida. Ensinnäkin työnantaja voi useimmiten hyödyntää työn aloitusvaiheessa työkokeilua. Sen aikana voidaan turvallisesti tutustua puolin ja toisin, työntekijä oppii työpaikan käytännöt ja tavat. Tarvittaessa voidaan tehdä työnkuvien räätälöintiä. Vaihtoehtoisessa rekrytoinnissa kannustetaankin työtehtävien räätälöintiin, jotta palkattavan henkilön osaaminen saadaan hyötykäyttöön ja jotta työ on tekijänsä kokoinen. Toisekseen työnantaja voi usein hyödyntää taloudellisia kannustimia, kuten palkkatukea, mahdollista kuntalisää tai työolosuhteiden järjestelytukea. Lisäksi vaihtoehtoisessa rekrytoinnissa kiinnitetään erityistä huomiota perehdyttämiseen ja työnaloituksen tukemiseen. Edellytykset onnistumiselle ovat paremmat, kun aloitusvaiheessa puhutaan avoimesti oletuksista, toiveista ja mahdollisista haasteista esim. työkykyyn liittyen. Tällöin työpaikalla voidaan tehdä ennakoivia toimenpiteitä.

Vaihtoehtoinen rekrytointi voi yllättää positiivisesti. Parhaimmillaan se madaltaa rekrytoinnin kynnystä. Eräs työnantaja totesi antaneensa vaihtoehtoisen rekrytoinnin kautta mahdollisuuden työnhakijalla, joka ei ollut vakuuttanut työnantajaa papereiden eikä haastattelun kautta. Työkokeilun aikana työnhakija oli vakuuttanut työnantajan osaamisellaan ja motivaatiollaan. Työkokeilu johti työsuhteeseen ja työnantaja sai motivoituneen sekä tunnollisen työntekijän.

Kenelle vaihtoehtoinen rekrytointi sopii? Vaihtoehtoista rekrytointia voi hyödyntää kuka tahansa työnantaja kokoon, toimialaan tai työnantajasektoriin katsomatta. Järjestötoimijat hyödyntävät vaihtoehtoista rekrytointia omassa toiminnassa vahvasti ja se toteutuu laajalti esimerkiksi Paikka auki-työntekijöiden rekrytoinnissa. Paikka auki-ohjelma suositteleekin rekrytoinnissa käytettäväksi nimenomaisesti vaihtoehtoista rekrytointia.

Kuten jo aiemmin totesin, vaihtoehtoinen rekrytointi on aika yksinkertainen asia. Esimerkiksi palkkatuki tai työkokeilu voivat kuitenkin olla työnantajalle vieraita asioita. Pohjois-Pohjanmaan alueen työnantajilla on mahdollisuus saada tukea vaihtoehtoisen rekrytoinnin haltuunottoon Nuorten Ystävien Kohtaantoa-hankkeen kautta. Lisäksi Kohtaantoa järjestää avoimia webinaareja vaihtoehtoiseen rekrytointiin liittyen.

Ole sinäkin rekrytoinnissa rohkea ja valitse vaihtoehtoinen rekrytointi!

 

Taija Hirvonen

Projektipäällikkö, Kohtaantoa-hanke
Nuorten ystävät ry