Vuorovaikutuksen voima – Kuinka luoda onnistuneita mentorointisuhteita

Tarinat | 21.11.2024

Osallistuin taannoin Paikka auki -mentoritreffeille tarkoituksenani puhua mentoroinnista ja vuorovaikutuksesta. Itselläni on ollut kunnia ja ilo toimia 6 vuoden ajan mentorina kahdeksalle Paikka auki -työntekijälle. Oma koulutustaustani on sosiaalialalta, ja itselläni korostuu ohjaustyössä vahvasti ratkaisukeskeinen ja voimavaralähtöinen viitekehys, joka tuo mielestäni merkittävää näkökulmaa myös mentorointisuhteiden vuorovaikutukseen.

Mentoroinnissa voidaan puhua työtehtävistä, työnkuvasta, työpaikalla toimimisesta sekä työelämän pelisäännöistä. Usein puhutaan myös laajemmin työelämätaidoista, kuten yhteistyötaidoista, itsensä johtamisesta, muutosjoustavuudesta sekä reflektointikyvystä. Ennen kaikkea mentorointi on kuitenkin vuorovaikutussuhde, jossa pyritään kolmen K:n tavoitteeseen: kohtaamiseen, kehittymiseen ja kohottamiseen.

Läsnäoloa ja toisen kunnioittamista

Kohtaaminen on kaiken vuorovaikutuksen perusta ja kivijalka. Molemminpuolisen luottamuksen syntyminen vaatii läsnäoloa, tasa-arvoa ja toisen kunnioittamista. Mentoroitava saa itse määrittää mitä tapaamisissa käsitellään ja mikä on hänelle tärkeää. Mentori taas tarjoaa ajan ja paikan yhteiseen vuorovaikutukseen, jossa on mahdollista ilmaista omia ajatuksia ja tunteita sekä tulla kuulluksi ja hyväksytyksi. Kohtaamisessa on tärkeä osoittaa toiselle kiinnostusta, empatiaa ja validointia sekä korostaa, että kaikki tunteet ovat sallittuja eikä niitä tuomita. Mentorointisuhteessa on mahdollisuus hyödyntää myös vertaisuutta, jolloin mentorin omien kokemusten, sekä ennen kaikkea epävarmuuksien ja epäonnistumisten esille tuominen voi tuoda vuorovaikutukseen tärkeää normalisointia ja inhimillisyyttä sekä lisätä aitoa kohtaamista.

Mentoroi yksilöllisesti

Kehittyminen on oppimista, edistystä ja muutosta. Vuorovaikutuksen kannalta on olennaista muistaa aina yksilöllisyys ja selvittää mitkä tarpeet, toiveet ja tavoitteet juuri tälle yhteiselle mentorointisuhteelle asetetaan. Mitä mentorointi meille tarkoittaa, mitä tällä tavoitellaan? Mikä olisi mentoroinnin paras ja hyödyllisin lopputulos? Mihin mentoroitava toivoo muutosta, mitä taitoja hän haluaa kehittää ja mihin hän kaipaat vahvistusta ja varmuutta? Keskustelussa nousevat muutostoiveet pilkotaan yhdessä tavoitteiksi, joita voidaan pikkuhiljaa lähteä harjoittelemaan ja siirtämään arkeen ja työelämään. Mentorin on tärkeä fokusoida siihen mihin mentoroitava voi itse vaikuttaa omalla toiminnalla, ajattelulla, päätöksillä ja valinnoilla. Vaikka aina asiat työelämässä eivät ole ratkaistavissa tai muutettavissa, yleensä on jotain pientä, johon voimme vaikuttaa. On viisautta käyttää energia juuri siihen. Olennaista tavoitteissa ovat ennen kaikkea pienet konkreettiset askeleet, joihin voidaan tarttua heti tai ennen seuraavaa yhteistä tapaamista. Kun askel on riittävän pieni, saadaan todennäköisemmin onnistumisia ja sitä kautta taas lisää motivaatiota jatkaa.

Kohottaminen keskiössä

Kohottaminen on mentoroinnissa tärkeä, jollei jopa tärkein tavoite. Kokemukseni mukaan mentoroinneissa nousevat toistuvasti esiin erilaiset epävarmuudet suhteessa työelämään. Niitä ovat esimerkiksi kysymykset siitä, osaanko, pärjäänkö ja riitänkö? Tämä on ymmärrettävää, sillä Paikka auki -työsuhteet on suunnattu erityisesti joko nuorille, jotka vasta opettelevat työelämää tai osatyökykyisille, jotka vielä tasapainoilevat työn ja oman jaksamisen kanssa. Omana mentorin ohjenuorana on muistaa aina huomata hyvää ja toimivaa sekä sanoittaa niitä ääneen. Tehtävänäni on pysähtyä onnistumisten äärelle, kannustaa tekemään lisää sitä mikä jo toimii sekä valjastaa mentoroitavan vahvuudet ja voimavarat hyötykäyttöön senhetkisessä työsuhteessa ja työtehtävissä. Kohottamisen näkökulmasta mentorin roolina on olla kiinnostunut erityisesti niistä hetkistä, joissa selvittiin haastavista tilanteista, pystyttiin vastoinkäymisistä huolimatta jatkamaan, onnistuttiin yhdessä sovituissa askelissa tai saatiin toivottua liikahdusta aikaan. Mentorin on tärkeä antaa myönteistä palautetta, jakaa ansiota ja kunniaa mentoroitavalle sekä tehdä havaittu edistyminen näkyväksi ja todeksi.

Kolmen K:n periaate toimii parhaimmillaan vuorovaikutussuhteissa myös vastavuoroisesti. Olen oppinut Paikka auki
-mentorointisuhteista valtavasti ja tullut myös itse niissä kohdatuksi, kehitetyksi ja kohotetuksi. Siinä kai piileekin vuorovaikutuksen voima: se vaikuttaa molempiin suuntiin. Jos voisin jakaa yhden ajatuksen mentoroitaville, ja muille mentoreille, se olisi Risto Reippaan viisaus: ”Olet rohkeampi kuin uskotkaan, vahvempi kuin käsitätkään ja viisaampi kuin tiedätkään.”

Liisa Love
Sosiaalialan ammattilainen, Paikka auki -mentori