Vitalina löysi polkunsa Suomessa 

Tarinat | 22.1.2024

Ukrainassa kenkäsuunnittelun korkeamman maisteritutkinnon suorittanut Vitalina teki alansa töitä Kiovassa jonkin aikaa, minkä jälkeen hän toimi kahvilan johtajana opiskellen samalla suomen kieltä. Ihmisläheiselle Vitalinalle kertyi kotimaassaan paljon erilaista työkokemusta aina vapaaehtoistyöstä esihenkilötehtäviin ja HR-suunnitteluun. Jo yliopisto-opintojensa aikana hän oli aktiivinen ja mukana esimerkiksi muotiviikkojen suunnittelussa ja näytöksissä. Suomeen hän oli muuttamassa puolisonsa perässä vuonna 2017.

Työkokemuksestaan ja suomen kielen opinnoistaan huolimatta Vitalinalla oli vaikeuksia löytää Suomesta töitä. Töiden hakua hidasti myös yhdeksän kuukautta kestänyt oleskelulupaprosessi. Oleskeluluvan saatuaan Vitalina haki aktiivisesti töitä ja jatkoi suomen opiskelua useamman kuukauden ajan pari kertaa viikossa.

Kielen tärkeys työmarkkinoilla

Koska Vitalina ei aluksi päässyt suomen kielen kurssille, hän opiskeli itsenäisesti. Kun he saivat puolisonsa kanssa lapsen, hänellä ei ollut vanhempainvapaansa aikana ketään, kenen kanssa keskustella suomeksi. Sen takia tuntui, että opittu kieli alkoi unohtua.

Ilman kieltä on mahdotonta löytää työpaikkaa, Vitalina kertoo kokemuksistaan.

Kun hän vihdoin pääsi suomen kielen kurssille, vanhat opit kielestä muistuivat mieleen. Työnhaku jatkui. Hän haki kuukauden aikana noin 50:tä työ- ja harjoittelupaikkaa. Oman alansa töiden lisäksi hän haki tuloksetta töihin myös useisiin muihin paikkoihin, kuten kahviloihin, kauppoihin ja kevytteollisuuteen.

Kova yritys kannatti ja lopulta Vitalina sai kangastehtaalta työkokeilupaikan. Kangastehtaalla työskentelyn jälkeen hän kävi yrittäjyyteen liittyviä kursseja ja pohti yrittäjäksi ryhtymistä. Sosiaalinen Vitalina koki yrittäjyyden kuitenkin yksinäiseksi. Häntä mietitytti myös, miten hän voisi toimia yrittäjänä, kun ei täysin hallinnut vielä suomen kieltä. Hän kaipasi töitä, missä tapaa ihmisiä ja voi harjoittaa omaa kielitaitoaan toisten kanssa keskustellen.

Paikka auki -avustuksella mieleiseen työhön

Muutaman vuoden Suomessa asuttuaan Vitalina huomasi Facebookissa Lohjan monitoimikeskuksen työpaikkailmoituksen, jossa etsittiin työntekijää Paikka auki -avustuksella. Vitalina koki, että arkisin tehtävää päivätyötä oli vaikea löytää, mutta monitoimikeskuksen ilmoitus työaikoineen oli juuri sitä, mitä hän oli etsinyt.

Oli kuin ilmoitus olisi aivan minusta kirjoitettu, Vitalina iloitsee.

Samaan aikaan, kun hän opiskeli lisää yrittäjyydestä, hän pääsi työhaastatteluun Lohjan monitoimikeskukseen. Hänet valittiin Paikka auki -työntekijäksi. Vuoden kestäneen Paikka auki -työnsä aikana hän kokee oppineensa paljon uutta Suomesta, sen kulttuurista ja kielestä. Paikka auki -työssä erityisen antoisia olivat keskustelut muiden maahanmuuttaneiden kanssa.

Lohjan monitoimikeskuksen työntekijät ovat olleet mukavia ja tukeneet Vitalinaa. Paikka auki -avustusohjelman tarkoitus on edistää työelämävalmiuksia ja jatkopolkumahdollisuuksia. Nämä asiat huomioitiin myös Vitalinan Paikka auki -työsuhteen aikana. Hänen kanssaan keskusteltiin tulevaisuuden suunnitelmista ja erilaisia vaihtoehtoja punnittiin.

Paikka auki -työssään Vitalina on pitänyt myös erilaisista tapaamista, kuten Paikka auki -treffeistä, jotka on suunnattu kaikille Paikka auki -työntekijöille. Niissä hän on päässyt tapaamaan ihmisiä paikan päällä. Sillä tavoin hän on oppinut ymmärtämään lisää Suomesta.

Kouluttautuminen mielessä

Paikka auki -työn jälkeen Vitalina on toiminut Lohjan Monitoimikeskuksessa osa-aikaisena ohjaajana. Kesällä Vitalinalla ei ollut töitä Monitoimikeskuksella, mutta ilokseen Vitalina sai kesäajan sijaisuuden Kirkkonummen vastaanottokeskuksesta.

Yhden vuoden Paikka auki -työn jälkeen on helpompi hakea ja saada työpaikka, Vitalina uskoo.

Samaan aikaan kouluttautuminen pysyi edelleen mielessä. Päätoimisena sosiaaliohjaajana työllistymiseen vaaditaan useimmiten ammattikorkeakoulutus, mikä motivoi Vitalinaa kouluttautumaan lisää. Lohjan monitoimikeskuksessa oli keskusteltu, mitä opiskelumahdollisuuksia Suomessa on ja vaihtoehdoista Vitalina valitsi itseään kiinnostavan tutkinnon ja lähti opiskelemaan sosionomiksi polkuopintoina.

Polkuopinnot tarkoittavat valitun koulutuksen ensimmäisen vuoden opintojen suorittamista avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Opinnot suoritetaan yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun suorittaa tarpeeksi opintopisteitä hyvällä keskiarvolla, on mahdollisuus päästä tutkinto-opiskelijaksi. Vitalina suoritti omat polkuopintonsa hyvin arvosanoin, pääsi tutkinto-opiskelijaksi ja opiskelee nyt päätoimisena opiskelijana sosionomiksi. Ahkeran opiskelunsa lomassa teki joulukuun loppuun 12 tuntia viikossa töitä Lohjan monitoimikeskukseen. Työsuhteen jatkamisesta on puhuttu ja on suunniteltu, että työn ja opinnot voisi lähitulevaisuudessa yhdistää.

Huippukokemus! Vitalina tiivistää työ- ja opiskelukokemuksiaan.

Tulevaisuus sosiaalialalla

Sosionomikoulutusta Vitalina ei aio kiirehtiä ja stressata. Hän on oppinut kouluun liittyvien harjoittelujen kautta paljon alasta ja pohtii haluavansa tehdä työtä aikuisten maahanmuuttaneiden kanssa. Lohjan monitoimikeskusta hän kuvaa unelmatyöpaikkana ja työkavereitaan unelmakollegoiksi. Siellä hän tapaa kivoja ihmisiä ja saa olla tekemisissä motivoituneiden aikuisten maahanmuuttaneiden kanssa.

Aiemmin Vitalina pohti, aikooko hakea töihin vain hyvää palkkaa metsästäen vai etsiikö hän paikkaa, jossa aidosti viihtyy.

Valitsen paikan, missä viihdyn paljon, Vitalina toteaa päättäväisesti.

Paikka auki -työn ansiosta Vitalina pääsi kokeilemaan sosiaalialaa ja ymmärtää nyt paremmin, mitä se sisältää. Hän kokee Paikka auki -työn olleen hyvä mahdollisuus saada työkokemusta, jota oli muuten vaikea saada. Se on auttanut häntä löytämään oman polkunsa. Nyt jäljellä on vielä pari vuotta opintoja, jonka jälkeen työ sosiaalialalla kiinnostaa. Sitä hän haluaa tulevaisuudessa tehdä.

Älä pelkää. Kaikki ovat saaneet työpaikan, sinäkin saat, Vitalina kertoo pomonsa kannustaneen.