Osaamismerkit

Jokaiselle meille kertyy erilaista osaamista myös koulumaailman ulkopuolelta. Vapaa-ajalla olet oppinut tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa, harrastuksissa sinusta on kuoriutunut vahva tiimipelaaja, työpaikalla kaikki työtehtävät valmistuvat ajallaan ja vapaaehtoistoiminnassa pitelet monia lankoja käsissäsi yhtäaikaa. Huomaat oppineesi näitä asioita, mutta miten sanoittaa ja todistaa tämä osaaminen työnhaussa? Vastaus on osaamismerkeissä.

Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperhe

Entiset tai nykyiset työntekijät voivat hakea osaamismerkkejä Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheestä, joihin kuuluvat seuraavat merkit:

  • luovuus
  • oppimiskyky
  • yhteistyötaito
  • monikulttuurisuustaito
  • itsenäinen työskentely
  • digiosaaminen
  • viestintäosaaminen
  • organisointitaidot

Mikä on osaamismerkki?

Osaamismerkki on digitaalisessa muodossa oleva kuva, jonka tietoihin on kirjoitettu infoa merkin haltijan osaamisesta. Merkin tarkoitus on antaa jossakin muualla kuin koulussa hankitulle osaamiselle jokin todistus. Jos esimerkiksi kirjoitat työpaikkahakemukseesi olevasi hyvä tiimipelaaja, yhteistyötaidot -merkki voisi olla vahvistus tai todistus asialle.

Tulevaisuuden työelämätaidot -merkkiperheen on kehittänyt Opintokeskus Sivis. Merkkiperhe on valittu huolella koskemaan taitoja, jotka ovat tärkeitä työelämässä tänä päivänä. Nämä taidot ovat sellaisia, joita työnantajat ovat arvostaneet työntekijöissään. Paikka auki -ohjelman teettämässä tutkimuksessa (10/2019) lähes 90 % työnantajista on tyytyväisiä Paikka auki -työntekijän työskentelyyn. Yllä mainitut taidot nousevat silloin usein esiin.

Osaamismerkit ovat jo vahvasti käytössä koulu- ja yritysmaailmassa sekä järjestökentällä. Monet tahot myöntävät erilaisia, omiin tarkoituksiinsa suunniteltuja merkkejä. Paikka auki -työntekijöille merkkejä myöntää koordinaatiohankkeen järjestötyönantaja Nuorten Ystävät ry. Merkki on maksuton.

 

 

Miten haen osaamismerkkejä?

 

Osaamismerkkien hakuprosessi kuvattuna kaaviossa.

 

Ensimmäisenä sinun tulee täyttää tämän sivun lopusta löytyvä lomake. Lomakkeen lähetettyäsi saat sähköpostiisi parin päivän kuluessa linkit, joista pääset tutustumaan osaamismerkkeihin ja hakemaan niitä.

Jokaisella merkillä on omat kriteerit, jotka hakijan tulee täyttää. Hae niitä merkkejä, joihin sinulta löytyy osaamista. Hakemuksessa on vain muutama kysymys, eikä se sisällä testejä tai edellytä erillisiä suorituksia. Vastauksia ei tarvitse kirjoittaa pitkästi, mutta kuitenkin niin, että myöntäjälle tulee selväksi sinun osaamisesi. Sen jälkeen lähetät hakemuksen. Voit itse päättää, onko hakemukseesi kirjoitettu teksti julkisesti luettavissa. 

Koordinaatiotiimin ohjelmakoordinaattori lukee hakemuksen ja tekee päätöksen myöntämisestä. Kun sinulle myönnetään ensimmäinen merkki, saat sähköpostilla linkin osaamismerkkipassin perustamiseen ja ohjeet merkin vastaanottamiseen. Osaamismerkkipassissa voit säilyttää ja jakaa sinulle myönnettyjä merkkejä sekä täydentää merkkejäsi osaamisen karttuessa.

 

Miksi hakea?

Merkeillä tunnistat ja tunnustat omaa osaamistasi sekä pystyt sanoittamaan sitä paremmin. Merkit luovat lisäarvoa ja uskottavuutta työhakemuksellesi. Ne auttavat sinua markkinoimaan osaamistasi. Ne voivat myös auttaa sinua löytämään piilotaitoja, joita et tiennyt tai ymmärtänyt sinulla olevan.

Tutustu osaamismerkkeihin podcastin avulla

Täytä lomake ja saat osaamismerkkien hakulinkit sähköpostiisi!

esim. helmikuussa 2023.