Jatkopolut
Paikka auki -ohjelman tavoitteena on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden hyvinvointia, osallisuuden kokemuksia sekä työelämävalmiuksia. Näitä vahvistamalla oma jatkopolku löytyy paremmin.
Paikka auki -ohjelman tavoitteena on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden hyvinvointia, osallisuuden kokemuksia sekä työelämävalmiuksia. Näitä vahvistamalla oma jatkopolku löytyy paremmin.
Jatkopolkujen tukemisen mallin avulla voidaan tunnistaa, millaisessa vaiheessa työntekijä on tulevaisuuden suunnittelussaan ja valita eri vaiheisiin sopivia ohjauskeskusteluja. Jatkopolkujen suunnittelukeskustelut eivät aina etene mallissa kuvatussa järjestyksessä, vaan eteneminen on yksilöllistä.
Kolmivaiheisen mallin kehittämisessä on käytetty apuna dialogista lähestymistapaa sekä Transteoreettista muutosvaihemallia. Dialoginen lähestymistapa korostaa kuulluksi tulemisen ja osallisuuden merkitystä; muutosvaihemalli kuvaa ihmisessä tapahtuvan muutoksen etenemistä vaiheittain. Eri vaiheissa työntekijää on hyvä tukea erityyppisten ohjauskeskustelujen avulla. Toimintamalli on yleisluonteinen ja sen periaatteet pätevät myös yleisemmin työelämässä.
Toimintamallin soveltaminen on selkeää, kun se on käyty läpi työnantajien kanssa. Malli luo yleiskuvan perusasioista muutoksen eri vaiheissa. Mallin avulla voi käydä rakentavaa keskustelua työnantajan ja työntekijän kesken.
Toteutuakseen työyhteisössä vaaditaan työntekijän työpariksi ohjaaja tai mentori, jonka vastuulla on huolehtia, että toimintamallissa esitetyt asiat toteutetaan.
Lataa jatkopolkujen tukemisen toimintamalli (pdf) painamalla tästä.
Työntekijä ei tässä vaiheessa vielä välttämättä havaitse jatkopolun suunnittelun tarvetta, tai halua käydä aiheesta keskustelua. Aiheen esille ottajasta tai vinkkien antajasta voi jopa tuntua siltä, että työntekijä ei halua kuulla neuvoja. Tässä vaiheessa jotkut työntekijät voivat tarvita tukea myös arjen asioihin.
Tavoite: Luottamuksellisen suhteen luominen työntekijään, työntekijän itsetuntemuksen vahvistaminen sekä työntekijän kokonaistilanteen ymmärtäminen.
Vinkkejä ohjauskeskusteluun:
Huomioi:
Työntekijä pohtii omaa osaamistaan, mutta konkreettisemmat suunnitelmat omista jatkopoluista eivät ole vielä ajankohtaisia tai mahdollisia. Aiheen miettiminen kiinnostaa. Työntekijällä voi myös olla vahvoja suunnitelmia, jotka eivät vielä kohtaa oman osaamisen kanssa.
Tavoite: Työntekijä tunnistaa omaa osaamistaan, pohtii tulevaisuuden tavoitteita ja toteutumista rajoittavia tekijöitä.
Vinkkejä ohjauskeskusteluun:
Huomioi:
Jatkopolkuun ja tulevaisuuteen liittyvät tavoitteet ovat yhdenmukaisia oman osaamisen kanssa ja työntekijä ottaa itse vastuuta suunnitelmaa tukevasta toiminnasta.
Tavoite: Työntekijä asettaa itselleen konkreettisia, omaan tilanteeseen sopivia tavoitteita ja toimii tavoitteiden suuntaisesti.
Konkreettisia tavoitteita voivat olla esimerkiksi: nimettyjen tilanteiden tai taitojen kokeilu/harjoittelu, CV:n tekeminen tai työn hakeminen, pääsykokeisiin valmistautuminen, velkajärjestelyn selvittäminen tms.
Vinkkejä ohjauskeskusteluun:
Huomioi:
Seuraavilla videoilla entiset Paikka auki -työntekijät kertovat ajasta Paikka auki -vuoden jälkeen. Mitä he ovat ohjelmalta saaneet ja mihin se on heidät vienyt?